Škoda Auto stiahla kúrenie, aby nemusela prepúšťať. ušetrí stámilióny

04.03.2013 Celý región

Praha (idnes.cz) - Predaj automobilov zrejme stále nejde podľa predstáv firmy Škoda Auto, a tak siahla k šetreniu na citeľnom mieste - kúrenie. Vďaka zníženiu teploty vo výrobných halách i kanceláriách môže ušetriť až stovky miliónov korún ročne a nebude tak musieť prepúšťať.
Medzi zamestnancami Škody Auto budí nový projekt s názvom GreenFuture trochu rozpaky. Na jednej strane je to snaha vyrábať čo nejzelenejšie, na druhej strane je to boj o každú korunu, ktorú výroba áut stojí. V každom prípade ho v Škodovke pocítil na vlastnej koži každý: firma stiahla vykurovanie v továrenských halách i kanceláriách.
Škoda Auto tým chce ušetriť až štvrtinu nákladov na energie. V hre sú stámilióny. Ročne automobilka minú za energie okolo 2,5 miliardy korún, štvrtinová úspora znamená zníženie nákladov až o 625 miliónov korún ročne. Časť manažérov, ktorí majú výrobu na starosti, bude mať priamo aj bonusy nastavené podľa toho, ako sa im podarí náklady znížiť. V rade prevádzok tak pravdepodobne vymení zamestnancovi pracovné tričko za mikinu. K priškrtenie tepla došlo aj v kanceláriách.
Úspory majú pomôcť, aby spoločnosť nemusela šetriť tým, že začne prepúšťať. "Je to vo firme citlivá téma. Začali sme na halách merať, či nedochádza k porušovaniu noriem," hovorí šéf odborov v Škode Auto Jaroslav Povšík. Škoda vo väčšine výrobných hál znížila teplotu na osemnásť stupňov.
Automobilka na túto tému hovorí skôr všeobecne. "Optimalizácia teplôt vo výrobných halách je proces, ktorý sa realizuje dlhodobo a je pravidelne vyhodnocovaný. Po posledných skúškach bolo rozhodnuté o doplnenie ďalších teplomerov do hál pre spresnenie regulácia teploty," povedal David Šikola z tlačového oddelenia automobilky.
Úspory energie majú vo firme kontrolovať aj špeciálne vyškolení zamestnanci. Trojica ľudí má napríklad po závode chodiť a zisťovať, či sa niekde zbytočne nesvieti. Mnohým zamestnancov, ktorí pamätajú ešte socializmus, takýto postup môže pripomenúť Reflektor mladých z čias Socialistického zväzu mládeže, kedy svazáci kontrolovali, či sa niekde nesvieti zbytočne a neplytvá.
V Škode však nejde o žiadny Reflektor mladých, ale o GreenOffice tím. "V jeho réžii prebiehajú kontroly plytvania, aby sa predišlo nekontrolovateľným a zbytočným únikom tepla alebo nadbytočné spotrebe elektrickej energie ako vo výrobe, tak v administratíve," povedal Šikola. Medzi návrhy na úspory je napríklad odstavenie aj niektorých výťahov, k tomu však zatiaľ nedošlo. Aj keď opatrenia môžu pôsobiť na prvý pohľad úsmevne, európske automobilky musia kvôli prepadu dopytu a cenovej vojne hľadať úspory, kde to ide. Škoda zatiaľ nevzkřísila svoje zrejme nejúsměvnější úsporné opatrenia, s ktorým prišla v kríze v roku 2008: zákaz podávania kávy na poradách.
Najväčšia česká firma v poslednej dobe kladie na svoju "zelenost" čím ďalej väčší dôraz. Veľká časť tepla a elektriny pochádza zo spaľovania biomasy namiesto hnedého uhlia a tiež sa znižuje objem emisií u nových vozidiel.
 

Vyberte región